15 december 2013 | Mijn keuze voor ICT

Aan het einde van het 3e leerjaar van mijn vorige MBO opleiding SintLucas in Boxtel wist ik nog helemaal niet wat ik wilde gaan doen. Ik was toen net klaar met 2 stages bij Media bedrijven. Hier heb ik voornamelijk ontwerpen gemaakt voor drukwerk en websites. Dit is mij tegen gevallen en ik merkte dat de hele dag ontwerpen voor een werkgever niet echt iets voor mij is. Ik ben daarnaast wel een eigen bedrijf gestart in grafische vormgeving: Fressh.nl. Zie ook mijn portfolio op mijn website. Ik vind het namelijk wel leuk om te doen, maar ik merk dus dat ik graag zelf de touwtjes in handen wil hebben. En bij mijn eigen bedrijf kan zorgen voor diversiteit in diensten. Ik kan goed samenwerken, maar bij samenwerken ben ik graag de aanvoerder van de groep. Daarnaast wil ik ook graag kennis opdoen van andere vakken op het gebied van ICT. Mede door mijn eigen bedrijf en passie voor Apple ben ik er achter gekomen dat ik meer wil gaan doen met de technische kant van Media. Hierdoor ben ik bij de opleiding ICT terecht gekomen. Na verschillende scholen bezocht te hebben sprak het Fontys mij het meeste aan.

15 december 2013 | De combi keuze

September 2013 was het dan zover, toen ben ik begonnen aan de opleiding HBO ICT aan het Fontys. Tijdens de eerste periode kregen we vier verschillende vakken waarvan we uiteindelijk een combi keuze moesten maken van twee vakken. We zijn begonnen met de vakken Business, Media, Software en Technologie. Vier verschillende vakken maar bij elk vak krijg je te maken met ICT. Voor mij viel Business al snel af. Ik vind al die bedrijfsstrategieën wel interessant, maar het is niet iets waar ik later iets mee wil gaan doen. Daarnaast het vak Technologie, dit sprak mij in het begin erg aan. Ik vond het leuk om te werken met deze Lego robots, maar na een halve periode kwam ik er toch achter dat dit erg pittig wordt en niet mijn interesse wekt.

Dan blijft de studie keuze Media en Software over. Voordat ik naar het Fontys kwam, had ik deze combi keuze in principe ook al in gedachten, maar door deze eerste periode heb ik toch nog een beter beeld van alle richtingen gekregen en is het nu helemaal duidelijk dat ik voor Media en Software kies.

11 januari 2014 | Software of Media

Voordat ik begon aan deze opleiding stond dus voor mij redelijk vast dat ik Software wilde gaan doen, omdat ik al veel met Media gedaan heb. Echter na een tijd de opleiding gevolgd te hebben ben ik gaan twijfelen over de keuze: Media of Software. Software vind ik erg pittig. Ik merk dat je toch echt al een brede kennis moet hebben van C# voordat je naar de opleiding komt. Zelf vind ik het wel erg leuk om te leren, maar mede doordat alles zo snel gaat en de geringe uitleg van de docent ben ik veel tijd kwijt aan het huiswerk. Hierdoor blijft er geen tijd over om zelf hiermee aan de slag te gaan. Mijn twijfel over Software is daarom alleen maar groter geworden.

Tijdens de eerste helft van de 2e periode van de Propedeuse stond voor mij vast dat ik voor Software wilde gaan kiezen. Ik was er helemaal van overtuigd, Media heb ik al vier jaar gedaan en wil nu wel wat anders gaan doen. En omdat ik veel van computers afweet en veel met computer technische aspecten te maken krijg ging de keuze al snel uit naar Software. Toch begon in de tweede helft van het eerste semester de twijfel toe te slaan. Moet ik nou Software kiezen of toch Media. Door mijn twijfel ben ik met docenten van Media en Software gaan praten. Bekijk hier een samenvatting van het gesprek.

Bij navraag aan de docenten werd het voor mij nog niet heel veel duidelijker. Ik kreeg alleen door hoe Software precies in elkaar zit. Dat je meteen met pittige stof begint en het later wat terug valt. Daarom heb ik ook onderzoek gedaan naar vacatures van Media en Software bedrijven. Bekijk hier de 3 verschillende vacatures van Media en Software bedrijven en mijn mening hierover.

11 januari 2014 | Definitieve keuze

Door het onderzoek naar vacatures en mijn eigen ervaring in de les gaat mijn keuze toch naar Media. Media spreekt mij toch meer aan en heb ik zelf meer raakvlakken mee. Software blijft erg moeilijk, maar wel interessant. Ik ben dus ook van plan om naast de studie Media toch nog C# te leren. Van de docent Bas Michielsen hebben we een tip gekregen voor een goed boek: Programmeren in C. Dit boek is veel duidelijker en helderder dan het boek Head First C# 2nd Edition wat we in de klas gebruiken.

24 april 2014 | Keuze innovatie route

Van begin af aan was voor mij duidelijk dat ik voor Smart Mobile wilde gaan. Doordat ik veel bezig ben met smartphones, zoals hulp en maken van websites wil ik graag zelf een applicatie kunnen maken voor deze apparaten. Echter doordat mijn keuze van Software is veranderd naar Media kwam ik ook op het idee Lifestyle. Ook omdat ik zelf veel interesse heb in nieuwe gadgets zoals de Philips Hue, HomeWizard (domotica). Maar na rond te hebben gekeken en verschillende Lifestyle studenten vragen te hebben gesteld ga ik toch voor Smart Mobile. De opdrachten die je krijgt bij Lifestyle spraken mij niet echt aan. Ik vind zelf dat je té los gelaten wordt. Bij Smart Mobile ligt al langer mijn interesse. Vanaf de eerste iPhone (3G) in Nederland ben ik er al mee bezig en was ik altijd al op de hoogte van de nieuwste apps en mogelijkheden. Toen had ik altijd al het gevoel dat ik zo graag mijn eigen software zou willen maken. Ik heb ik eerst het SintLucas in Boxtel gedaan en de vormgeving geleerd en nu wil ik dus mijn programmeer kennis voor mobiele software (voornamelijk iOS van Apple) leren. Vandaar dus mijn keuze voor de innovatie route Smart Mobile. Waarschijnlijk ga ik deze ook als hoofd route kiezen tijdens mijn opleiding.

 

Lees hier verder voor de kernfase

FEEDBACK