leaseRange iPhone app

Mijn eigen app

Van dit moment heb ik al lang gedroomd, mijn eigen app in de Apple App Store. Voorheen was het voor mij nog erg onduidelijk hoe dit precies werkte. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar hoe je een App in de App Store plaatst. Al een ruime tijd liep ik met het probleem dat ik niet wist of ik nu met mijn kilometerstand een beetje in de buurt zit van het gemiddelde (op dat moment). Als eerste wat ik dan ga doen is om te kijken of er een app in de App Store staat die dit voor mij kan berekenen. Ik kon helaas niet precies de app vinden die ik nodig had, hierdoor is het idee geboren om zelf een app hiervoor te maken.

Eerste versie

Voor de eerste versie heb ik al een tijd geleden een simpele versie gemaakt met alleen de tekst erin Tot nu toe ****** KM. Deze rekende op basis van begin leasecontract, aantal jaar, maximaal aantal kilometers per jaar en de huidige datum uit hoeveel de kilometerstand op dit moment ideaal zou zijn. Deze heb ik vaak gebruikt, echter werkt hij alleen voor mij, omdat ik de informatie over mijn leasecontract hard coded in de app had verwerkt. Het was dus niet mogelijk om zelf deze gegevens aan te kunnen passen zodat het voor iedereen werkt. Hier ben ik dus halverwege mijn 6de semester mee aan de slag gegaan.

iphone leaseRange-1

Ontwerp van de app

Voor het ontwerp heb ik gekozen om eerste het icoon te ontwerpen. Met het idee in mijn achterhoofd van een auto, kilometerteller en maximale aantal kilometers heb ik dit gemaakt:

 

Preview

Voor de app zelf heb ik de groene kleur als hoofd kleur gebruikt. Daarbij een snelheidsmeter ontworpen.
In het instellingen scherm heb ik het icoon van de app terug laten komen in dia positief en daaronder de instellingen. Hierbij heb ik ervoor gezorgd dat de opties makkelijk te kiezen zijn via een UIDateViewPicker, het aantal jaar met de UIViewPicker en het aantal kilometers met een nummer toetsenbord. Zo kunnen er ook geen fouten worden gemaakt en alleen de juiste data ingegeven worden in de app.

iphone leaseRange-2

iphone leaseRange-3

Ontwikkeling van de app

Tijdens het ontwikkelen van de app zijn er flink wat uurtjes doorheen gegaan, ongeveer 50 uur vanaf de eerste prototype tot oplevering van versie 1.1 in de App Store. Voor mijn app heb ik veel gebruik gemaakt van berekeningen met datums. Het ideale is dat Swift functies heeft die dit voor je uitrekenen. Hierbij hoef je alleen de begin datum op te geven en de eind datum en hij geeft bijvoorbeeld het aantal dagen of maanden terug. Voor de wijzer animatie naar het juiste percentage van de voortgang van het leasecontract was het op het eerste gezicht erg makkelijk.

Ik voegde een timer toe en een functie die de afbeelding draaide. Echter moet je hier een getal op geven hoe ver hij moet draaien. Om dit getal van graden om te zetten naar het benodigde getal voor de app ben ik wel even bezig geweest. Dit moet in combinatie met het Pi getal berekend worden en rekening houden met de schaal die ik gebruik in de wijzerplaat. Na dit klaar te hebben stond ik weer voor een nieuw probleem. De rotatie animatie pakt altijd de kortste weg. Dus wanneer de wijzer verder dan 180 graden moet draaien, draaide hij de verkeerde kant op. Door dit precies af te vangen draait hij bij het openen van de app altijd met de klok mee.

De app is daarnaast voorbereid voor gebruik in het buitenland, zo is de app in het Nederlands en Engels beschikbaar en is er een mogelijkheid om voor Kilometers of Miles te kiezen.

Definitieve versie

Op de uiteindelijke versie ben ik erg trots, het ontwerp past goed bij wat ik voor ogen had. De app is nu via de Apple App Store te downloaden.

DOWNLOAD LEASERANGE GRATIS

Reflectie

Tijdens het ontwikkelen van deze app heb ik ontzettend veel geleerd. Onderdelen zoals het opslaan van data lokaal in de app, werken met animaties en het omzetten naar verschillende datatypes. Hopelijk mogen nog vele apps volgen, want ik heb door deze app de smaak te pakken gekregen.

TERUG NAAR SEMESTER 6 TERUG NAAR BLOG