Mijn kritische zelfreflectie

De rubrics die ik voor mijzelf heb gekozen om beter in te worden zijn als volgt:

  • Onderbouwing & verantwoording
  • Informatievaardig
  • Grenzen aangeven
  • Kritiek positief inzien
  • Perfectionisme loslaten
  • Toekomst visie

 

Onderbouwing & verantwoording

Het doen van onderzoek naar bijvoorbeeld de doelgroep is niet mijn favoriete onderdeel, hierdoor kost het mij ook meer moeite en vind ik het lastiger. Zelf merk ik dat ik het lastig vind om concepten te bedenken voor grotere media campagnes zoals het IXXI project in semester 4. Wel heb ik gemerkt dat ik alleen hierbij moeite heb en bijvoorbeeld bij het bedenken van een applicatie voor de telefoon of het bedenken van nieuwe diensten voor mijn eigen bedrijf geen enkele moeite heb. Dit gaat mij een stuk beter af.

Later in semester 4 heb ik geleerd om op andere manieren concepten te bedenken. Door de workshop strategie & concept heb ik geleerd om op verschillende manieren kleine ideeën te bedenken en na selectie verschillende ideeën tot 1 concept samen te smelten.

 

Informatievaardig

Tijdens de workshop Onderzoek heb ik veel geleerd over het bewust op zoek gaan naar een oplossing en erkennen wanneer je onderzoek doet. Het blijft lastig maar heb veel geleerd van de onderzoek methode die ik hier benoem.

 

Grenzen aangeven

Door mijn brede kennis krijg ik veel vragen van anderen hoe ze problemen moeten oplossen op het gebied van computer vragen en programmeren. Zelf vind ik het erg leuk om mensen te helpen met het zoeken naar een oplossing van hun probleem. Echter gaat het helpen van anderen mij zelf steeds meer in de weg zitten. Bijvoorbeeld op school ben ik aan het werk aan een opdracht, maar ik wordt gemiddeld 10x per dag onderbroken om hun te helpen met hun probleem. Hier help ik graag, maar doordat ik zoveel vragen krijg blijft er steeds minder tijd over om mijn eigen werk af te maken. Maar ik vind het nog erg lastig om nee te zeggen wanneer ze een vraag aan mij stellen. Hier wil ik dus in de kernfase aan gaan werken om meer tijd in mijn eigen werkt te stoppen en een goede balans kunnen vinden in het helpen van mede studenten.

 

Kritiek positief inzien

Wanneer ik kritiek krijg op mijn werk vind ik het lastig om dit zonder tegen argument op te nemen. Op mijn vorige opleiding aan het SintLucas te Boxtel is er bij ons “in gestampt” dat wij ons moeten verdedigen en overal een argument voor moeten hebben waarom wij voor een bepaalde oplossing hebben gekozen.

 

Perfectionisme loslaten

Bij het beginnen aan deze opdracht merkte ik weer dat ik te perfectionistisch ben en alles meteen goed wil doen. Aan het begin wil ik dat alles duidelijk is van wat er moet gebeuren. Echter zit mij dit soms in de weg waardoor ik de opdracht uitstel en het lastig vind om eraan te beginnen. Dit is voornamelijk bij tekstuele opdrachten het geval.

Tijdens het IXXI project heb ik sterk geprobeerd om dit los te laten. Aan sommige taken zou ik voorheen nog 10 uur extra spenderen om het helemaal precies goed te krijgen. Nu zeg ik tegen mijzelf: “dit genoeg”. In een later stadium kan de taak worden bijgewerkt op basis van feedback.

 

Toekomst visie

Vroeger wist ik precies wat ik later wilde worden: Grafisch vormgever in een reclame bureau. Echter is na mijn stage op het SintLucas te Boxtel mijn gedachte hierover veranderd en ben ik opzoek gegaan naar een vervolg studie die meer de technische kant op gaat. Zo ben ik op het Fontys ICT & Media Design terecht gekomen. Als ik mijzelf nu afvraag wat ik later wil gaan doen na mijn studie: bij een organisatie of eigen bedrijf werken kan ik dit nog niet beantwoorden. Inmiddels heb ik nu mijn bedrijf al sinds januari 2012 en dit doe ik met heel veel passie en plezier. Momenteel werk ik gemiddeld 20 uur per week naast mijn studie voor mijn eigen bedrijf. Echter zit aan een eigen onderneming een onzekere factor, daarom lijkt mij het ook interessant om bij een grote organisatie te werken waarbij faciliteiten voor je geregeld worden, een vast inkomen hebt en je veel samenwerkt met collega’s.

Wat ik zelf het leuke en uitdagende van een eigen bedrijf vind, is dat je alles zelf in de hand hebt. Je hoeft aan niemand goedkeuring te vragen en wanneer iets fout gaat heb je hier jezelf mee. Wat mij nog meer aanspreekt dat ik als eigen bedrijf zijnde makkelijker nieuwe ideeën kan uitvoeren zoals het creëren van nieuwe diensten binnen mijn bedrijf. Door straks mijn eerste stage wil ik deze vraag gaan beantwoorden, of ik liever voor mij zelf ga werken of bij een ander bedrijf in dienst ga.

 

FEEDBACK