Apple – Meet the Startups: Technology

Amsterdam

Op 19 mei 2016 ben ik een interessant artikel op iCulture tegengekomen over workshops bij Apple: http://www.iculture.nl/nieuws/apple-store-amsterdam-organiseert-startup-workshops/. Van 24 t/m 28 mei vindt het Startup Fest Europe plaats in Amsterdam. Zelfs Tim Cook komt hiervoor speciaal naar Amsterdam: http://www.iculture.nl/nieuws/kaarten-tim-cook-presentatie-startup-fest-europe-bestellen/.

In het artikel van iCulture zag ik een interessante workshop over het starten van een startup in de nieuwe technologische wereld: Meet the Startups: Technology (Omschrijving van Apple: “Hoe run je een innovatief bedrijf in een wereld waarin de technologie constant verandert? Maak kennis met onze gastsprekers Alexander (Blendle, verzameling van kwaliteit nieuws waarbij je per artikel een klein bedrag betaald), Philip (Legalloyd, een advocaten kantoor die ervoor zorgt dat je zonder hoge juridische kosten gemakkelijk contracten kunt opstellen) en

Lonneke (Finaps, applicatie ontwikkelaar in de financiële sector) en ontdek hoe je technologie kunt inzetten om je bedrijf met succes te runnen. Ze vertellen welke best practices en vaardigheden nodig zijn om een sterke technologische basis te leggen.”). Zelf ben ik benieuwd wat voor interessante informatie ze te vertellen hebben over het starten van een startup en welke handige tips ze hebben voor een startup. Dit speelt mooi in op het Fontys croudfunding project waar we op dit moment mee bezig zijn en kan ik deze kennis ook voor mijn eigen bedrijf gebruiken.

Zoals je van Apple mag verwachten is alles top geregeld. Zie de foto’s.

In de vorm van een gesprek met 3 oprichters van verschillende startups en een interviewer zijn er verschillende onderwerpen aan bod gekomen. Van links naar rechts zitten Alexander Klöpping (Blendle), Philip de Roos (Legalloyd) en Lonneke Makhija (Finaps). In dit verhaal licht ik de belangrijkste onderdelen van het gesprek toe waarmee ik iets kan.

Zaken die naar boven komen tijdens dit gesprek is dat bij het oprichten en runnen van een startup / eigen bedrijf passie, drive en motivatie een erg belangrijke rol spelen. Want wanneer je dit niet hebt wordt het erg lastig. Er gaat namelijk heel veel tijd en energie in zitten. Daarnaast moet je ook niet bang zijn om fouten te maken. Het is namelijk een kwestie van vallen en weer opstaan en steeds te leren van je fouten, zodat je steeds een stukje beter wordt.

Wanneer je het druk hebt met je bedrijf wil niet altijd zeggen dat je het goed doet. Want veel mensen beantwoorden de vraag “Hoe gaat het?” met “Druk!”. Lonneke geef aan dat dit gelukkig tegenwoordig al een stuk minder is. Je moet er juist voor zorgen dat je met passie verteld over je bedrijf / product zodat je andere prikkelt om interesse te krijgen in jouw product of dienst.

Alexander zegt vaak tegen ouders van studenten “Laat je zoon of dochter alsjeblief stoppen met de opleiding en laat hem programmeren”. Hij vindt bij een sollicitatie de opleiding niet belangrijk. De houding, mentaliteit en passie veel belangrijker. Mede omdat in de ICT zo snel alles veranderd, ga je op school iets leren dat na het afstuderen al weer verouderd is. Waarmee de andere sprekers het grotendeels mee eens zijn.

Philip geeft aan dat wat belangrijk is bij een manager van een bedrijf je in de groep niet de slimste bent / probeert te zijn en je op het juiste moment de groep verlaat zodat je ze niet afremt. En zorg voor bij je personeel dat ieder zijn specialisme heeft.

Alexander beantwoorde de vraag “Welke media middelen hebben jou nou echt geholpen?” kort met “Door alles zelf te doen”. Hij is van mening PR bureaus veel geld vragen en veel zaken gewoon zelf al kunt aanpakken en overal in betrokken te zijn.

Er is door ieder verteld hoe zij aan hun startkapitaal zijn gekomen. Veel hebben zelf geld ingelegd, daarnaast veel via subsidies. Er zijn namelijk voor heel veel dingen potjes met geld beschikbaar. Wanneer je een goed concept hebt uitgewerkt heb je een hoge kans van slagen om via deze weg eens subsidie te ontvangen. Daarnaast kun je veel bereiken door op mogelijke klanten / bedrijven af te stappen en op de koffie komen. Via dit gesprek moet je niet een verkoop verhaal houden maar hun proberen nieuwsgierig te maken voor jou product of dienst.

Conclusie

Uit het gesprek komt duidelijk naar voren dat je vooral met veel plezier, passie en motivatie moet hebben. Zonder deze ingrediënten is het lastig om een bedrijf op te richten. En wees vooral niet bang en durf fouten te maken.

Reflectie

Zelf heeft mij dit een zeer verhelderend beeld gegeven, omdat ik over veel zaken het zelfde denk. Wat Alexander aangaf dat de opleiding helemaal niet meer belangrijk is in de ICT wereld ben ik het voor een groot deel eens. Het is namelijk zo dat het voor scholen heel moeilijk is om bij te blijven met de techniek. Zelf merk ik dat ik in mijn tijd naast school wanneer ik voor mijn bedrijf werk veel meer en sneller leer. Echter is dit niet voor iedereen van toepassing, omdat zij baat hebben bij een duw in de rug en structuur. Mijn gedachte hierover is dat de opleiding belangrijk is voor verschillende gedachtengangen en op een andere manier naar zaken kijken. Maar mag het volledige onderwijs worden omgezet naar een soort feedback waarbij studenten hun eigen opdrachten regelen en hun eigen bedrijf proberen op te starten. ICT & Media Design en met namen semester 6 komt hiermee dicht in de buurt.

Terug naar semester 6 TERUG NAAR blog